8 γεύσεις από όλη την Ευρώπη για να απογειώσετε το γιορτινό σας τραπέζι!

Όσο περίεργα και να κυλάει ο χρόνος, το σίγουρο είναι πως θα φροντίσουμε αυτές τις γιορτές να τις περάσουμε όσο πιο απολαυστικά γίνεται! Και απόλαυση χωρίς κρασί δεν υφίσταται! Ελάτε να δούμε μερικές προτάσεις σε ετικέτες κρασιών, αλλά και παραδοσιακά ροφήματα ζεστού κρασιού με άρωμα Ευρώπης που θα φτιάξουν τη διάθεση και θα ανανεώσουν το φετινό γιορτινό μας τραπέζι!

Κλασικά και διαχρονικά, από το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα μπορούσε να λείπει το κρασί! Μάθετε πληροφορίες για το καθένα από τα παρακάτω και επιλέξτε το αγαπημένο σας!

#1 SEMELI SPONDEE 2016

Το Semeli Spondee είναι πρόσφατη προσθήκη στην οινική φαρέτρα της οικογένειας Semeli. Οίνος Ερυθρός ξηρός ποικιλιακός, ο οποίος προέρχεται από τις ποικιλίες Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon, εξισορροπώντας τες άρτια για να παραγάγει εν τέλει αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η φινετσάτη και σύνθετη γεύση του δεν αποτελούν έκπληξη, μιας και ωριμάζει και παλαιώνει σε δροσερά κελάρια για 12 μήνες. Ένα ποιοτικό και γευστικό κρασί με διακριτικά αρώματα βατόμουρων, δαμάσκηνων, μύρτιλων, φραγκοστάφυλου, ευκαλύπτου και δρυός. 

Αγαπά την ελληνική κουζίνα και συνοδεύεται εξαιρετικά με πιάτα αστικής και παραδοσιακής κουζίνας όπως τα κρεατικά κατσαρόλας με φρέσκια σάλτσα ντομάτα, το παστίτσιο, το μουσακά, ενώ ταιριάζει υπέροχα και με δημιουργικότερα πιάτα της ελληνικής και ιταλικής γαστρονομίας.

#2 Chateau Julia Chardonnay 2019 Domaine Costa Lazaridi

Μία κλασική και διαχρονική πρόταση για κάθε περίσταση είναι το Chardonnay. Η ετικέτα αυτή της οικογένειας Λαζαρίδη αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή και η σχέση ποιότητας-τιμής είναι πλέον ιδανική.Εμφανίζεται στο ποτήρι με λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα απελευθερώνοντας αρώματα τροπικών φρούτων, νότες γκρέιπφρουτ, φλούδας εσπεριδοειδών, βερίκοκου και ροδάκινου που συνοδεύονται από αρώματα ανοιξιάτικων λουλουδιών.

Συνοδεύεται εκπληκτικά με πλούσια κρεατικά όπως αρνί φρικασέ, λεμονάτο, γαλοπούλα γεμιστή, κολοκυθάκια γεμιστά, αλλά και λαυράκι και καλαμάρια ψητά.

#3 Cabernet – Νέα Δρυς Αντωνοπούλου 2000

Έχουν συμπληρωθεί δύο δεκαετίες παλαίωσης και το Cabernet της οικογένειας Αντωνοπούλου είναι το πλέον κατάλληλο για μια βαθιά γεύση αυτές τις γιορτές. Διακρίνεται για την ελκυστική του λεπτότητα και με το πέρασμα του χρόνου απελευθερώνει αρώματα δαμάσκηνου, μαύρων κερασιών, cassis, πράσινης πιπεριάς, ευκαλύπτου, λιβανιού, βιολετών, νότες κέδρου και μπαχαρικών. «Πικάντικη επιμονή στη μακράς διάρκειας επίγευση».

Συνοδεύεται εξαιρετικά με κρεατικά όπως ψητό βοδινό, κεμπάπ και λουκάνικα ψητά, όπως και με Portabello μανιτάρια, όπως και σκληρό τυρί μακράς ωρίμανσης.

#4 Guigal Côtes du Rhône Rouge 2016

Ένα εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό κρασί όπως το Cotes du Rhone,Guigal δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Πρόκειται για συνδυασμό ποικιλίας μεταξύ Syrah και Grenache. Οίνος ερυθρός ξηρός με πλούσια γεύση μαύρων φρούτων, δρυός, απαλής βανίλιας και πικάντικων τανινών· θα είναι εκπληκτικός συνοδός ομελέτας και κρεατικών, όπως για παράδειγμα το μοσχάρι, το αρνί και το ελάφι στο φετινό γιορτινό τραπέζι.

Οίνος ερυθρός ξηρός με πλούσια γεύση μαύρων φρούτων, δρυός, απαλής βανίλιας και πικάντικων τανινών· θα είναι εκπληκτικός συνοδός ομελέτας και κρεατικών, όπως για παράδειγμα το μοσχάρι, το αρνί και το ελάφι στο φετινό γιορτινό τραπέζι.

Σημείωση 1η : Οι αναγραφόμενες τιμές είναι ενδεικτικές και ενδεχομένως διαφέρουν στα σημεία πώλησης.

Σημείωση 2η: Η γαλλική ετικέτα είναι διαθέσιμη και σε ελληνικές ηλεκτρονικές κάβες.

Μετά από τα εξαιρετικά αυτά κρασιά σειρά έχουν οι γιορτινές οινικές… «παρασκευές». Και τι θα ήταν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά χωρίς τη μαγεία του ζεστού κρασιού; Ας ρίξουμε μια ματιά σε παραδοσιακές ευρωπαϊκές συνταγές κρασιών που είναι σίγουρο ότι θα μας αναζωογονήσουν!

#1 Glühwein

Η Γερμανία γιορτάζει τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά με το απίστευτα φημισμένο της Glühwein. Η συνταγή είναι πανεύκολη μιας και το μόνο που χρειάζεται είναι βράσιμο των υλικών: ένα καλό ερυθρό ξηρό –το οποίο είναι και η βάση- θα απογειώσει το ρόφημά μας, ενώ το πορτοκάλι, το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα και η ζάχαρη ή το μέλι θα δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για να συνοδεύσει ζεστά τις γιορτινές και κρύες αυτές μέρες.

©Edward Howell, unsplash.com
#2 Vin Brulé

Το ζεστό και γιορτινό κρασί της Ιταλίας είναι το Vin Brulé. Αναμείξτε ερυθρό ξηρό κρασί, μέλι ή ζάχαρη, γαρύφαλλα, ξύλα κανέλας, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, κόκκους πιπεριού, φύλλο δάφνης και ξύσμα λεμονιού, βράστε τα για λίγο και σερβίρετε!

©Hannah Pemberton, unsplash.com
#3 Αντίστοιχες παραλλαγές ζεστών ροφημάτων κρασιού υπάρχουν και σε άλλες κουλτούρες:
©Taisiia Shestopal, unsplash.com
#4 Mulled Pomegranate Warmer

Μία ακόμη εκδοχή ζεστού οινικού ροφήματος είναι το Mulled Pomegranate Warmer, το οποίο διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα λόγω του ροδιού που περιέχει. Ακολουθήστε τη βασική συνταγή του ζεστού ροφήματος κρασιού και προσθέστε ρόδι! Θα αναδείξει εξαιρετικά τα ορεκτικά σας και θα ενισχύσει το γιορτινό πνεύμα! Είναι μια καλή ιδέα για να κάνετε κάτι διαφορετικό και απολαυστικό αυτές τις γιορτές.

©Ed Hinchliffe, unsplash.com

#5 Sangria

Φυσικά από το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα μπορούσε να λείπει η δροσερή sangria! Διατίθεται έτοιμη ετικέτα του ποτού στο εμπόριο για όσους θέλουν τη γεύση της, αλλά όχι τον κόπο της παρασκευής της. Για τους μερακλήδες που παιδεύονται λίγο περισσότερο, θα προτείναμε να τη φτιάξετε στο σπίτι με την οικογένειά σας. Και πάλι, πλήθος συνταγών με μία κοινή γραμμή: κρασί-ποτό-κανέλα-φρεσκοκομμένα φρούτα.

©paulmoralessb,pixabay.com

Μικρές διαφορές υπάρχουν σε όλες τις προαναφερόμενες συνταγές, οπότε εάν αυτά τα Χριστούγεννα θέλετε να είναι μοναδικά, βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και… καλά γιορτινά ροφήματα!

Η δική μας πρόταση είναι να ξεκινήσετε το γιορτινό τραπέζι με ένα από τα ροφήματα κρασιού συνοδεία ορεκτικών, και στο κυρίως πιάτο να βγάλετε την αγαπημένα σας ετικέτα κρασιού! Ό,τι και να επιλέξετε, εν τέλει, η ομάδα του Voyaging the World σας εύχεται χαρούμενες γιορτές με υγεία!

Από την Κυριακή Κυρατζοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version